Dobře vědět

Praktické informace

Jazyk:
Slovenský

Měna:
EURO (€)

Elektrická zásuvka:
typ E (francouzský model)

Směrové telefonní číslo:
00421

Časové pásmo:
CET/SEČ (UTC+1)

Letní čas:
(duben - říjen): CEST/LSEČ (UTC+2)

Podnebí

Slovensko leží v severním mírném podnebném pásmu s vlivem Atlantského oceánu (západní větry). Střídají se zde čtyři roční období (jaro, léto, podzim, zima). Nejteplejší měsíc je červenec s průměrnou teplotou 20 °C, nejchladnější je leden s průměrnou teplotou -8 °C. Průměrný roční úhrn srážek (včetně sněhových) se pohybuje od 600 do 800 mm. Průměrný sluneční svit je 185 dní v roce.

Kuchyně

Slovenská kuchyně je vydatná se silnými venkovskými kořeny, historicky ovlivněna maďarskou a rakouskou kuchyní.

Figuruje v ní převážně vepřové maso, brambory, knedlíky, zahuštěné omáčky a sýry. Masité pokrmy v našem regionu jsou bohatší o hovězí, husí, kachny a krůtí. Z ryb se převážně konzumuje pstruh, kapr a další sladkovodní druhy.

Nejtradičnější polévka je zelňačka, která se připravuje z kvaseného zelí, uzeného masa, sušených lesních hub, sušených švestek a klobásy. Mezi další tradiční polévky patří fazolová a čočková. Typickým jídlem inspirovaným maďarskou kuchyní je guláš, jídlo masa, brambor a cibule.

Ze sladkých jídel jsou typické záviny, kynuté koláče a buchty.

Naším národním jídlem jsou brynzové noky, připravované z brynzy, uzené slaniny, brambor a mouky. Tradičně hlavním jídlem dne je oběd, večeře se podávají snadněji.

Všeobecná etiketa

Muže oslovujte „pan“ a ženu „paní“, případně s doplněním příjmení. Po nabytí bližšího vztahu můžete použít oslovení křestním jménem.

Stolování je spíše formální. Před jídlem přejte spolusedícím „Dobrou chuť“ („Bon appétit“).

Nejpoužívanější frází na přípitek je „Na zdraví“. Během přípitku dívejte druhé osobě do očí.

Na návštěvu se oblečte slušně, tak jako do práce. Tímto gestem prokazujete respekt vůči hostiteli.

V domácnostech je slušností sníst vše, co máte na talíři, zvláště pokud pokrm byl připraven vašim hostitelem.

Na návštěvu přineste hostiteli malou pozornost, květiny nebo čokoládu. Hostitel zvykne pozornost otevřít a pokud možno nabídne jí hosty.
Při setkáních dbejte důraz na dochvilnost.

Neváhejte nám napsat, rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy

CMS_CONTACT_FORM_SUCCESS

CMS_CONTACT_FORM_SUCCESS_INFO